Slemnova Špica

Slemenova špica je zaradi svoje enostavne dostopnosti vedno bolj priljubljena med obiskovalci destinacije Kranjska Gora. Izlet je primeren tudi za družine. Izhodišče je vrh Vršiča, kjer se pot začne strmo vzpenjati dokler ne pridemo do razpotja za Malo Mojstrovko. Pot do Slemena se nato položi in nadaljuje skozi gozd in ruševje. Tik pod vrhom vas pričaka veliko travnato razgledišče, kjer lahko občudujete bližnje vrhove Jalovca, Mojstrovke in Ponc. S samega vrha Slemena se odpre razgled do doline pod Poncami – Planice in na okoliške vrhove nad dolino Tamar.

Vitranc

Na vrh Vitranca vodita dve poti – ena iz središča Kranjske Gore, druga pa iz jezera Jasna. V kolikor se odpravite iz središča Kranjske Gore se pot začne ob vznožju smučišča in vas skozi gozd vodi do Bedančevega doma. Z vrha Vitranca se odpre dih jemajoč razgled na Karavanke, v Avstrijo, na Krške Alpe, Visoke Ture, Ziljske Alpe in Karnijske Alpe.

Z vrha Vitranca se lahko odpravimo proti zgornji postaji sedežnice, ki vozi na Vitranc. Na vrhu Vitranca stoji Mojčin dom, nedaleč stran pa razgledna jasa nudi odlično vzletišče za jadralne padalce.

Martuljkova skupina

Martuljkova ali Špikova skupina, ki se dviga nad Gozd Martuljkom, je pravi svet za ljubitelje neokrnjene divjine. Območje te gorske skupine z dolino potoka Martuljka je bilo leta 1949 razglašeno za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka.

Za izletnike je na voljo nekaj označenih gozdnih poti, prijetnih za vroča poletja. Več je možnosti za ljubitelje brezpotij. Planinskih koč ni, sta le dva bivaka v ledeniških krnicah Za Akom in Pod Srcem.


Dovška baba

Dovška baba je 1891 m visok vrh v Karavankah, ki je izredno priljubljen za družine z majhnimi otroci. Vzpon na Dovško babo je mogoč z vasi Dovje, kjer vas pot pelje skozi gozdove, čez travnike in kolovoze. Izredno lepa, enostavna in označena pot vas skozi gozdove vodi na vrh, kjer se vam odpre razgled na Julijske Alpe, Karavanke in sosednjo Avstrijo.

Pred vzponom na Dovško babo prideto na planino Dovška Rožca, kjer vas čaka pastirska koča. Naokrog po planini Dovška Rožca se od sredine junija do sredine septembra pase živina. Hud bik ni izključen. Od koče se pot nadaljuje navzgor po pobočju za kočo, kjer je pot speljana po stranskem grebenu. Ko vas pot pripelje do glavnega grebena pa se samo še sprehodite po travnatem grebenu vse do vrha Dovške Babe.

Dovška baba je znana predvsem po turni smuki, saj zaradi svojih travnatih pobočij pozimi ponuja pravo poslastico za turne smučarje.

Planica

Planica ni le letalnica ali izhodišče za izlet v Tamar, temveč je tudi sama po sebi lahko zelo zanimiv družinski izlet. Krenite iz Rateč na raziskovanje te slikovite alpske doline!

Njeno dno prekrivajo ledeniške morene in melišča. Najprej hodite med grbinastimi travniki in senožetmi, kasneje med gozdom.  

Ves čas lahko ob poti po dolini občudujete do 2500 m visoke gore in grebene. Dvatisočaki Mojstrovka, Travnik, Velika Dnina, skupina Ponc in Jalovec vas bodo osupnili, planinski dom v Tamarju pa poskrbel za prijeten zaključek izleta.Kontaktirajte nas:

Kranjska Gora
Bezje 13
4280 Kranjska Gora
T: +386 (0)70 733 073
E: biba@hotelrute.si

Gozd Martuljek
Zgornje Rute 40a
4282 Gozd Martuljek
T: +386 (0)31 644 209
E: info@hotelrute.si